SØK SKOLEPLASS

Valget hun ikke angrer på

For ett år siden skulle Ane Forbord velge videregående skole. Ane visste godt hva hun ville, likevel ble det et vanskelig valg. Nå nærmer søknadsfristen seg og 10.klassinger i hele landet står foran et viktig valg. Og det kan virkelig være vanskelig å finne ut hva som er riktig vei. Men Ane har gode råd å komme med til deg som skal velge videregående.

Februarsola blender deg i det du prøver å finne veien over tunet og inn i kantina denne onsdagen. Ane er vant til å være ute på tur i alt slags vær, for på Øya får hun en skolehverdag fylt med noe av det hun liker aller best, nemlig friluftsliv.  I kantina er det, som alltid ved lunsjtider, god stemning og prat på alle kanter.

«Jeg hadde egentlig valget klart, og visste at jeg ville gå på Øya med friluftsliv som fordypning.», forteller Ane, som nå går Vg1 Naturbruk på Øya.

 «Men jeg er ikke en typisk yrkesfagperson, så mange rundt meg var skeptisk til det valget.»

Ane har alltid tatt fag og skole seriøst, og visste at hun ville studere etter videregående. Derfor mente de fleste av venner og familie at studiespesialisering var det rette for henne, og at det ville gi henne flere muligheter.

«Jeg lot meg påvirke til å begynne på studiespesialisering, men merket fort at det ikke føltes rett for meg. Derfor valgte jeg å bytte til Øya, og trivdes fra første stund»

Trives med en praktisk skolehverdag

Ane er fra Børsa, cirka 20 minutters kjøring fra Øya. Hun hadde hørt om Øya fra hun var liten og vært innom på ulike arrangement.

«Jeg har alltid likt meg på Øya, men det var først da vi fikk besøk i klassen i 10.klasse og fikk høre om linjene og fagvalgene at jeg tenkte: Dette er jo perfekt for meg!»

Det som lokket Ane aller mest var muligheten til å drive med det hun liker mens hun gikk på skole, og i tillegg skaffet seg studiekompetanse.

«Jeg ønsket meg en litt annerledes skolehverdag. Jeg var lei vanlig skole, altså det jeg hadde gått i 10 år. Jeg ville ha det bra i hverdagen og gjøre noe jeg hadde lyst til. Jeg visste at jeg ville ha studiekompetanse, men hadde også lyst å gjøre noe artig. Bare Øya hadde et tilbud som fristet meg.», sier hun entusiastisk.

Motiverende med friluftsliv på timeplanen

Nå har Ane snart gått ett år på Øya, og hun angrer ikke på skolevalget. Jeg spør om hun har noen bilder fra året som hun kan sende meg. Hun tar straks frem telefonen og spør hvor mange jeg vil ha. For det er mange bilder å velge mellom! Hun scroller seg gjennom året og viser frem bilder av kanotur, klatring, bålkos, teltcamp, vintertur. Hun smiler bredt når det går opp for henne at det faktisk er skolehverdagen sin hun viser frem!

«Vi har faktisk opp til 12 timer friluftsliv i uka. Både skoleukene og dagene er varierte. Vi er på mange turer, men har selvfølgelig også en del vanlige fag. I noen perioder er vi på litt lengre turer med overnatting. Jeg opplever at det er lettere å motivere seg til å jobbe med fag, når man også er mye på tur.»

Ane stråler når hun snakker om Øya og skolehverdagen sin her, og jeg blir nysgjerrig på hva som gjør Øya så bra, og hva som er annerledes med Øya?

«Øya har så stort fokus på at man skal trives.», kommer det kjapt.

«Det er trygt og godt å være her. Det at Øya er en liten skole anser jeg som positivt, man blir fort kjent og hver enkelt elev blir sett. Man blir også kjent med lærerne sine på en helt annen måte, og det er lett å snakke med dem.»

Og, hvis hun skal trekke frem det best med Øya er det nettopp folkene!

Velg noe du interesserer deg for

«Men å begynne på videregående kan vel være litt skummelt. Husker du hvordan de første ukene på Øya var? Hvordan var det egentlig å begynne på en skole der man ikke kjenner så mange?», undrer jeg.

Ane trenger ingen betenkningstid.

«Det gikk veldig bra. Jeg husker at jeg var litt spent og nervøs, men på Øya ble jeg tatt imot med åpne armer, av både lærere og elever. Vi gjorde mye sammen for å bli kjent i starten. På Øya er det fokus på felleskapet, ikke bare fag. Skoledagen er lagt opp slik, og det gjør at man fort blir trygg.»

Ane mener at nettopp det å føle seg trygg har mye å si når valget om videregående skal tas, og at noen av spørsmålene som kverner i hodet på tiendeklassinger er: Hvem møter jeg? Kommer jeg til å trives med folkene? Er det stort faglig press? Hun har rådene til 10.klassingene klar.

«Velg skole og linje uavhengig av hva andre skal eller mener. Velg noe du interesserer deg for. Det er mange veier til målet.»

Videre sier hun:

«Jeg vil anbefale folk å begynne på Øya fordi de kommer til å få en artig og variert skolehverdag som inneholder det de liker å holde på med. Her vil de også møte masse fine folk. Og husk, det er mulig å få studiekompetanse selv om du går yrkesfag.»

Lydnivået i kantina har plutselig dempet seg betraktelig, og elever tar med seg skolesekk, kaffekopp og latter ut av kantina, på vei til neste time. Vi følger dem med øynene og Ane forsikrer meg om at hun har tid til et par spørsmål til:

«En typisk Øyaelev. Tja, det må vel være en som er sosial, glad, åpen og inkluderende. En som er glad i å være ute og ikke trenger å bekymre seg for klespress.», ler hun i det en gjeng med gule arbeidsjakker forsvinner ut av kantina.

Et inkluderende og sosialt miljø

«Jeg tenker egentlig at Øya kan passe for alle! Her kan du gå uansett og du har som mål å bli lærling eller om du vil ha studiekompetanse. Men du bør like en aktiv skolehverdag og praktisk undervisning.»

Som internatskole har Øya elever som bor på skolen og tilbringer all sin fritid her. Ane har kort reisevei hjem og bor derfor ikke på internatet, likevel blir hun ofte igjen og er med på det som skjer på fritida.

«På Øya er det alltid noe å finne på, og det skjer ofte ting på kveldstid. Jeg var litt redd for at jeg kom til å føle meg utenfor siden jeg ikke bodde på internatet, men det er lett å bli inkludert i det som skjer på fritida.»

Vi går sammen ut i februarsola som fortsatt stråler standhaftig. På andre siden av tunet er Anes klasse godt i gang med engelskundervisninga. Hun vil helst komme presist til timen, men i dag blir hun 15 minutter forsinket. For det tar litt tid å fortelle alt hun har på hjerte om det å gå på Øya. Hun vil gjerne at flere skal få øynene opp for Øya!

«Jeg er fornøyd med valget jeg har tatt, til tross for hva andre mener. Jeg vil vise at jeg kan gå denne veien og fortsatt nå målene mine.»

Så rusler hun av gårde til engelsktimen, trygg på og glad for at tolv timer med friluftsliv på timeplanen, vil ta henne dit hun vil. Men først skal hun nyte et par år til på Øya.