GI EN DAG 2017

Torsdag 23. november gjennomføres en av Øya elevenes internasjonale hjelpedager. Vi retter da fokus mot ett av verdens fattigste land og ønsker å hjelpe barn og unge til et bedre liv. VI KAN GJØRE EN FORSKJELL!

Kort sagt skal elevene jobbe en dag og gi sin dagslønn til elevprosjektet i Nepal. Øya-elevene har i en årrekke bidratt ved å gi en dagslønn til et dagsenter for psykisk- og fysisk utviklingshemmede barn og unge i Kathmandu, Nepal. Ser vi på hva Øya elevene har bidratt med de siste 10 årene, kan vi med stolthet si at innsatsen fra Øya-elevene har utgjort en forskjell for mange ungdommer. Dette ønsker vi å fortsette med!

"Gi en dag" 23/11 teller som en skoledag og er dermed obligatorisk for alle våre elever.

Fredag 24/11 har elevene studiedag. Internatet stenger onsdag 22/11 kl 18 og åpner igjen søndag 26/11 kl 15.

 

Bakgrunn for "Gi en dag"

Det er komplisert å være utviklingshemmet i Nepal. Det er også komplisert å være familie til et utviklingshemmet barn i dette landet. Det finnes ingen offentlige hjelpetjenester eller velferdstjenester som bidrar til denne gruppen mennesker i Nepal. Det følger skam med å være, og å ha barn som er utviklingshemmet. For oss som lever i Norge er det rett og slett vanskelig å se for seg hvordan hverdagen og "kampen for tilværelsen" er for disse menneskene. Situasjonen deres ble ytterligere forverret i forbindelse med det store jordskjelvet i Kathmandu april 2015.

Dagsentret Asha Bal Bikas Sewa i Kathmandu driver med opptrening av barn og unge med fysiske- og psykiske utviklingshemninger. Dagsenteret tilbyr fysikalsk opptrening, stimulering gjennom aktiviteter og serverer næringsrik kost. Dagen starter med at de ansatte på dagsentret henter brukerne i hjemmene sine med minibusser. Barna tilbringer dagen på dagsentret slik at foreldrene får frigjort tid og dermed kan ta seg jobb og sikre familiens inntekt. På ettermiddagen kjøres barna hjem igjen. Familiene får også opplæring innen helse og omsorg tilpasset sitt barn og om hvordan de kan trene og tilrettelegge for barna sine på hjemmebane. 

Ansatte på Øya har besøkt dagsentret i Kathmandu og sett på arbeidet der. Vi vet derfor at pengene blir brukt slik de er tenkt. Alt som samles inn gjennom "Gi en dag" går uavkortet til arbeidet på dagsenteret. Det forsvinner med andre ord ikke penger på veien. Prosjektet er en del av porteføljen til Normisjon og er kvalitetsikret.  Hvis du ønsker mer informasjon om prosjektet, finner du en lenke nederst i artikkelen.

 

Dagslønn

På Øya vgs er "Gi en dag" elevrådet sitt prosjekt. Elevrådet har i år bestemt at dagslønna for denne dagen skal være på minimum kr 400,- som tilsvarer  ca. 5200 rupies. Det er litt under gjennomsnittet av hva en nepaleser tjener per måned. Elevene på ungdomsskolen vil bidra med samme minimumsbeløp. Det betyr at elevene virkelig får bidra med god hjelp!

Hver elev får utlevert et skjema som skal leveres arbeidsgiver. Dette skjemaet finner du også nederst i artikkelen. Her er prosjektet kort beskrevet og arbeidsgiver fyller inn navn på firma, underskrift og beløp de ønsker å bidra med for dagsverket. Kr 400,- er minstebeløpet, men dersom noen har mulighet til å bidra med et høyere beløp så er det selvfølgelig veldig kjærkomment for prosjektet. Arbeidsgiver kan også bruke giroen som bilag og dermed få skattefritak for det beløpet vedkommende betaler for dagsverket (se bestemmelser for skattefritak på gaver).

Du som er elev må altså hive deg rundt og ta kontakt med mulige arbeidsgivere, slik at du er sikret jobb torsdag 23/11.  Vår erfaring er at bedrifter ønsker å bidra med penger til en god sak. Så det er bare å komme i gang med å kontakte mulige arbeidsgivere!

 

Betaling

Arbeidsgiver velger en av følgende betalingsmetoder:

  • VIPPS til 10 37 11
  • Bankkonto 4230 06 00802

MERK BETALINGEN! "Gi en dag 2017 + elevnavn + klasse"

Dersom kvittering ønskes og VIPPS-kvittering ikke er tilstrekkelig, velg betaling til bankkonto og merk av at kvittering ønskes.

 

Premiering

Elevrådet på Øya vgs har vedtatt at alle i den klassen som samler inn mest i gjennomsnitt per elev denne dagen vil motta en premie. Gjennomsnittslønna må da være høyere enn 400 kr per elev i klassen. Det vil også bli premiering til den eleven som individuelt samler inn mest penger denne dagen. 

Bli med å støtte prosjektet - DU KAN GJØRE EN FORSKJELL!

Les mer om dagsentret her: www.hdcsnepal.org.

Skjema til arbeidsgiver vgs

Skjema til arbeidsgiver u.skolenØyakalender
Laster...